نسخه Ubuntu لینوکس پرینت

  • 587

ubuntu
سال 2004 توزيعي که تا قبل از آن سال اسم و رسمي نداشت به يکباره به يکي از محبوب ترين و معروف ترين توزيع هاي گنو/لينوکس تبديل شد. اوبونتو بر اساس دبيان توسعه داده شده و شامل ويژگي هايي است که کار کردن با لينوکس را براي کاربران مبتدي و تازه کار آسان تر مي کند. ويژگي هايي همچون پشتيباني قوي، آپديت هاي فراوان، نصب آسان، پکيج هاي نرم افزاري بسيار، مستندات کامل و رابط کاربري مناسب، اوبونتو را به کاربر پسندترين توزيع گنو/لينوکس براي کاربردهاي دسکتاپ و شخصي تبديل نموده است. اوبونتو براي استفاده هاي عمومي بوجود آمده است و توسعه آن به سرعت پيش مي رود و هر نسخه از نسخه قبلي، کارآمدتر و قدرتمند تر مي شود. درکل اوبونتو در دنياي سيستم عامل هاي دسکتاپ آينده ي خوبي در پيش خواهد داشت. يکي از مهمترين ويژگي هاي اين توزيع، وجود تعداد کاربران بسيار زياد و اجتماع هاي کاربري مناسب است. براي فارسي زبانان هم به لطف دوستان اجتماع کاربري مناسبي در اين آدرس وجود دارد.

سیستم عامل Ubuntu یک سیستم عامل محبوب دسکتاپ است ، اگر این سیستم عامل را بصورت پیشفرض نصب کنید انواع و اقسام نرم افزارها بصورت رایگان در آن وجود دارند که از آن جمله می توان به LibreOffice ، Firefox ، Thunderbird ، Transmission و همچنین یک سری بازی ساده از قبیل Sudoku و شطرنج اشاره کرد.بسیاری از نرم افزارهایی که برای Ubuntu نوشته شده اند در نصب پیشفرض یا Default Installation وجود ندارند اما شما می توانید براحتی آنها را از وب سایت پشتیبانی نرم افزارهای Ubuntu دانلود و نصب کنید. برای اینکار کافیست فقط کمی با سیستم مدیریت بسته یا Package Management ای که به نام APT در Ubuntu معروف است آشنایی داشته باشید تا تقریبا هر چیزی که مورد نیاز شما است را بر روی Ubuntu بتوانید نصب کنید. یکی از نکات جالب در خصوص استفاده از قابلیت های Ubuntu این است که برخی از نرم افزارهای مایکروسافت ویندوز می توانند با استفاده از قابلیتی به نام Wine Compatibility Package بر روی Ubuntu نصب شوند ، حتی اگر این قابلیت به مشکل بخورد شما می توانید با استفاده از نصب نرم افزارهای مجازی سازی مثل VirtualBox یا VMware Workstation بصورت مجازی ویندوز را روی Ubuntu نصب کنید.

امنیت در سیستم عامل Ubuntu

برای امنیت بیشتر این سیستم عامل ، تمامی برنامه هایی که اجرا می شوند در حالت عادی با پایینترین سطح دسترسی اجرا می شوند و نمی توانند در این حالت به فایل های کاربر یا سیستم عامل صدمه ای وارد کنند. برای بالا بردن امنیت از دستور sudoبه عنوان یک ابزار برای اجرای موقت نرم افزارها با دسترسی بالاتر استفاده می شود که کارهای مدیریتی که می خواهند بر روی سیستم انجام دهند را بتوانند براحتی با دسترسی کاربر root انجام دهند و اینکار باعث می شود صدمه ای به فایل های سیستم عامل وارد نشود ، این ابزار چیزی شبیه به ابزار Run as administrator در سیستم عامل ویندوز است. برای کنترل سطوح دسترسی در اوبونتو ابزاری به نام PolicyKit که به آن PolKit هم گفته می شود برای امن کردن هرچه بیشتر سیستم عامل استفاده می شود. بصورت پیشفرض اکثر پورت های شبکه توسط فایروال و برای جلوگیری از حملات هکری بسته شده اند و اگر کاربر قصد باز کردن پورت خاصی را داشته باشد براحتی می تواند با فایروالی که در این سیستم عامل بصورت گرافیکی تعبیه شده است تنظیمات مورد نظر خود را انجام دهد. اوبونتو برای جلوگیری از به وجود آمدن صدمات از طریق نرم افزارهایی که اجرا می شوند Package های نرم افزاری را با استفاده از قابلیت GCC ای مثل PIE و Buffer Overflow Protection کامپایل می کند. از همه اینها گذشته شما می توانید پوشه های home directory و پوشه های شخصی خودتان را در این سیستم عامل رمزنگاری کنید. این قابلیت های امنیتی اضافه شده به Ubuntu از آن یک سیستم عامل در حالت پیشفرض امن ساخته است ، البته امنیت کاملا یک واژه نسبی است اما به هر حال می توان گفت Ubuntu از درجه امنیتی نسبتا خوبی بصورت پیشفرض برخوردار است.
ویژگی های اوبونتو

یکی از نکات بسیار جالب در خصوص Ubuntu این است که این سیستم عامل دارای معماری و زیرساختی است که باعث شده است هم به عنوان سرور ، هم به عنوان دسکتاپ و هم به عنوان سیستم عامل گوشی و تبلت و حتی سیستم عامل تلوزیون بتوان از آن استفاده کرد. Ubuntu تقریبا هر شش ماه یکبار یک نسخه جدید را معرفی می کند و هر نسخه جدیدی که ارائه می شود تا نه ماه دارای پشتیبانی رایگان می باشد که این پشتیبانی شامل رفع مشکلات امنیتی ، رفع باگ های سیستم عامل و ... می باشد. سیستم مدیریت بسته های نرم افزاری یا PackageManagement ای که در Ubuntu وجود دارد برگرفته ای از PackageManager ای است که در سیستم عامل لینوکس توزیع Debianمورد استفاده قرار می گیرد و بنابراین بسته های نرم افزاری با پسوند Deb معرفی می شوند و همانطور که قبلا هم اشاره کردیم از ابزاری به نام APT برای مدیریت این بسته ها در Ubuntu استفاده می شود. قبل از استفاده از بسته های نرم افزاری Debianدر Ubuntu باید به این مسئله توجه کنید که با توجه به اینکه بسته های نرم افزاری این دو سیستم عامل در اصطلاح فنی Binary Compatible کامل نیستند یعنی بصورت کامل با هم سازگاری ندارند بنابراین برای اینکه بتوانید از بسته های نرم افزاری Debianدر Ubuntu استفاده کنید حتما باید بسته های نرم افزاری بازنویسی یا Rebuild شوند. البته هنوز برخی مشکلات برای تبدیل کردن بسته های نرم افزاری Debianبه Ubuntu و برعکس وجود دارد ، یکی از نکات بارز بین این دو سیستم عامل را می توان وجود داشتن تعداد زیادی برنامه نویس مشترک دانست که با نوشتن یک بسته نرم افزاری ، در واقع آن را برای دو سیستم عامل در لحظه تولید می کنند.

خالق لینوکس یعنی لینوس توروالدز اعلام کرده که توزیع فدورا را روی سیستم هایش ترجیح می دهد؛ اما چرا لینوس توزیع های محبوب لینوکسی همچون دبیان یا اوبونتو را نمی پذیرد؟ این مسئله ریشه در تجربه ی بد او در نصب این گونه توزیع ها در گذشته دارد. برای آشنایی بیشتر با نظرات لینوس توروالدز در این رابطه، با ما همراه باشید.
از ۲۵ سال پیش، لینوس توروالدز به طور خستگی ناپذیر روی لینوکس کار کرده تا آن را کارآمدتر و کاربرپسندتر کند. این سیستم عامل ابداعی او حالا در دسترس دوستداران اپن سورس قرار دارد به این صورت که توزیع های متنوع لینوکسی به طیف وسیعی از کاربران خدمت رسانی می کنند.
لینوکس و نرم افزار های اپن سورسی مبتنی بر ایده ی آزادی انتخاب هستند و این ایده به عنوان نیروی محرک آنها عمل می کند. با‌گذشت زمان، اینترنت از توزیع های لینوکسی بر پایه دبیان و امکاناتی شبیه اوبونتو پر شده است. کرنل لینوکس کلید این سیستم عامل های اپن سورس است که اندروید گوگل را هم شامل می شود. اما، خالق لینوکس خودش از چه سیستم عاملی استفاده می کند؟ لینوس استفاده از فدورا را روی همه ی دیوایس هایش دوست دارد؛ به هر حال، شاید دوست داشته باشید نظرش درباره ی محبوب ترین سیستم عامل اپن سورس دنیا یعنی اوبونتو و توزیع کاربرپسند دبیان را بدانید که در ادامه به تفکیک به بررسی موضوعی این دو توزیع از دید لینوس می پردازیم.
نظر لینوس توروالدز درباره دبیان 
جالب است که لینوس نصب دبیان را سخت توصیف می کند. این قضیه طی یک مصاحبه در سال ۲۰۰۷ اتفاق افتاد و او چند سال بعد هم همان نظر را داشت:
"متاسفم، شاید بخواهید گوش هایتان را بگیرید، ولی من توزیعی می خواهم که نصبش آسان باشد تا بتوانم در زندگی از آن استفاده کنم، که (منظورم) بیشتر کرنل است."
لینوس دبیان را یکحرکت بیهوده می خواند چرا که هدف یک توزیع این است که کارها را راحت کند و نصبش آسان باشد نه این که به پیچیدگی کارهای کاربر بیافزاید!
نظر لینوس توروالدز درباره اوبونتو 
در مصاحبه ای دیگر، لینوس درباره ی توزیع اوبونتو صحبت کرد. در حالی که او دبیان را خیلی فنی می خواند، از شرکت توسعه دهنده ی اوبونتو به خاطر آشنا کردن کاربرانی که از پلتفرم های ویندوز یا مکینتاش می آیند با لینوکس، قدردانی کرد. اما همچنان فدورا را به اوبونتو ترجیه می دهد.
"من طی این سال ها چند بار با اوبونتو کار کردم، بیشتر به خاطر این که اوبونتو کار خوبی انجام داد که دبیان را قابل استفاده کرد."
طی سال های اخیر، دبیان سعی کرده تا نحوه نصبش را ساده تر کند به طوری که نسبت به گذشته، بهبودهای زیادی صورت گرفته است.


آیا این پاسخ به شما کمک کرد؟

« برگشت